Kickinsite
Image default
Woning en Tuin

Je auto verzekeren met een oldtimerverzekering, wat moet je weten?

Je auto verzekeren met een oldtimerverzekering, wat moet je weten?

Het is ongetwijfeld bij je bekend dat een autoverzekering op tal van verschillende manieren kan worden afgesloten. We maken dan ook een onderscheid tussen bijvoorbeeld de WA-verzekering en de WA+ beperkt en WA+ volledige cascoverzekering, maar uiteraard bestaat er ook zoiets als een oldtimerverzekering. Voor deze laatste geldt dat ze uiteraard specifiek in het leven is geroepen voor het verzekeren van een oldtimer. Ben jij ook van plan om zo’n verzekering af te sluiten? Dan zijn er uiteraard wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat je hiervoor precies moet weten laten we je zeer graag ontdekken hier op deze pagina.

Wat is een oldtimerverzekering? 

Zoals de naam reeds aangeeft geldt voor de oldtimerverzekering dat ze een verzekering is die concreet in het leven werd  geroepen om oldtimers te verzekeren. Dat betekent dat één van de belangrijkste voorwaarden is dat je auto reeds over een bepaalde leeftijd beschikt. Hoe oud ze precies moet zijn is sterk afhankelijk van de verzekeraar waar je een beroep op doet. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars die een leeftijd vereisen van minstens 10 jaar, maar het komt ook (en veel vaker) voor dat er een leeftijd is vereist van minstens 20 of zelfs 30 jaar. Dit is dus een belangrijke voorwaarde om aandacht aan te besteden. Er zijn echter ook nog andere voorwaarden waar je waakzaam voor dient te zijn. Om welke extra voorwaarden het gaat ontdek je hieronder.

Welke voorwaarden worden er gesteld voor de oldtimerverzekering?

In eerste instantie wordt er dus bij het al dan niet toekennen van een oldtimerverzekering als belangrijke voorwaarde gesteld dat het voertuig over een bepaalde leeftijd dient te beschikken. Om welke leeftijd het daarbij gaat dien je dus te controleren bij de verzekeraar van je keuze. Dit is echter niet alles. Daarnaast geldt in de praktijk namelijk eveneens dat er nog rekening moet worden gehouden met een aantal andere voorwaarden. Hierbij kan je dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Een vereist lidmaatschap bij de FEHAC; 

  • De auto moet voorzien zijn van een goede beveiliging;

  • Er mag slechts sprake zijn van een bepaald maximum gewicht;

  • De auto dient over een specifiek merk te beschikken;

  • De auto moet een minimale taxatiewaarde hebben;

Naast de hierboven aangehaalde voorwaarden is het in de praktijk ook altijd van belang om er rekening mee te houden dat er bepaalde limieten opgelegd kunnen worden voor wat het maximum aantal kilometers betreft dat je op jaarbasis met je auto kan rijden. Deze limiet kan er in de praktijk helaas voor zorgen dat je jouw geliefde oldtimer niet langer als daily kan gebruiken. Dit is natuurlijk wel een belangrijk aandachtspunt waar je zeker bij stil zal willen blijven staan.

Welke oldtimerverzekeringen bestaan er allemaal op de markt?

Er zijn op de markt verschillende soorten oldtimerverzekeringen terug te vinden. De eerste optie die je hebt is het afsluiten van een zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt natuurlijk dat ze de wettelijk verplichte verzekering is die voor elk voertuig op de Nederlandse wegen dient te worden afgesloten. Voor deze verzekering geldt dat ze zich kenmerkt door een lage verzekeringspremie wat ze voor iedereen zeer betaalbaar maakt. Dit uiteraard niet in het minst omdat een verzekering voor een oldtimer afsluiten sowieso reeds goedkoper is dan een verzekering die je afsluit voor een gewone auto. Is het voor jou niet voldoende dat je verzekering uitsluitend de schade dekt aan derden wanneer er zich een schadegeval voordoet? Dan kan je ook kiezen voor één van de andere, meer uitgebreide oldtimerverzekeringen die er bestaan. 

De WA+ beperkt casco oldtimerverzekering 

De WA+ beperkt casco oldtimerverzekering is een verzekering die boven op de WA-dekking ook nog eens twee aanvullende dekkingen voorziet voor eigen schade. Het gaat hierbij dan concreet om:

  1. Het verzekeren van brandschade; 

  2. De dekking van financieel verlies door een diefstal; 

Voor deze verzekering geldt dat ze zeer geschikt is voor mensen die graag bepaalde vormen van eigen schade aan hun oldtimer willen laten verzekeren zonder dat ze genoodzaakt zijn om daarvoor de allriskverzekering af te sluiten. Het spreekt voor zich dat voor deze gulden middenweg in de praktijk sowieso geldt dat ze financieel een behoorlijk stuk voordeliger uitvalt. In ieder geval is dit type verzekering voor je inboedel beslist het overwegen waard. 

De WA+ volledige casco oldtimerverzekering

De meest complete oldtimerverzekering is de WA+ volledige casco oldtimerverzekering of de zogenaamde allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze in grote lijnen bestaat uit dezelfde dekkingen als degene die aanwezig zijn bij de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze dekkingen geldt evenwel dat ze verder aangevuld worden met één extra dekking, namelijk deze voor de schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen oldtimer. Deze extra polis zorgt voor een hogere verzekeringspremie, maar je kan uiteraard wel echt rekenen op de best mogelijke dekking.

Wat zijn de semi-oldtimer en youngtimerverzekeringen?

Buiten de oldtimerverzekering zijn er nog andere soorten gelijkaardige verzekeringen op de markt terug te vinden die over ietwat afwijkende voorwaarden beschikken. Neem nu bijvoorbeeld de semi-oldtimerverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze interessant kan zijn wanneer je toch dagelijks met je oldtimer wil blijven rijden. Het spreekt voor zich dat de kosten bij dit type van verzekering hoger zijn gelegen, maar je kan wel je favoriete oldtimer als daily blijven gebruiken. 

Naast de semi-oldtimerverzekering is het in de praktijk ook mogelijk om te kiezen voor de youngtimerverzekering. Zoals de naam reeds aangeeft kan dit type verzekering het overwegen waard zijn wanneer jouw voertuig (net) de leeftijdsvereisten voor de echte oldtimerverzekering niet weet te halen. Ook voor dit type verzekering geldt dat de premie die is verschuldigd iets hoger is gelegen in vergelijking met de echte oldtimer verzekering. Dit gezegd hebbende valt ze uiteraard wel voordeliger uit in vergelijking met de echte, traditionele verzekering voor je auto. 

Extra besparen op je oldtimerverzekering? Dat kan!

De belangrijkste reden voor veel mensen om een oldtimerverzekering af te sluiten heeft natuurlijk te maken met de kostprijs die eraan verbonden is. In vergelijking met de standaard autoverzekering geldt voor deze verzekering voor oldtimers dat ze aanzienlijk goedkoper is. Bovendien bestaan er verschillende extra manieren om nog meer te kunnen besparen op de prijs van deze verzekering. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende bespaartips:

  1. Je kan het eigen risico verhogen dat je bij schade zelf moet betalen

  2. Een vergelijking uitvoeren wijst je de weg naar de goedkoopste oldtimerverzekering;

Bij bijzonder veel verzekeraars maakt de oldtimer verzekering deel uit van hun verzekeringsaanbod. Door het uitvoeren van een vergelijking kan je dan ook altijd rekenen op de meest voordelige premie die voor deze verzekering bestaat. Zo kan je eenvoudig nog meer besparen.