Kickinsite
Image default
Aanbiedingen

Een gids voor verschillende soorten pijpkoppelingen

Bij buizen zijn koppelingen van groot belang. Koppelingen, ook bekend als “verbindingsstukken”, worden gebruikt om twee buizen met elkaar te verbinden. Afhankelijk van het materiaal van je leidingen en de toepassing zijn er verschillende soorten koppelingen die je kunt gebruiken. Laten we eens kijken naar enkele van de verschillende soorten pijpkoppelingen en hun toepassingen. 

 

Compressiefittingen 

Compressiefittingen, ook wel een knelkoppeling voor waterleidingen, zijn een soort koppelingen die meestal gebruikt worden bij stijve buizen van koper of kunststof. Ze bieden een gemakkelijke en veilige manier om twee buizen met elkaar te verbinden zonder ze te hoeven solderen. Compressiefittingen bestaan uit drie delen: een moer, een knelring en een olijf of huls die in de moer past. De moer wordt dan met de hand op de buis aangedraaid tot de gewenste dichtheid is bereikt, waardoor een luchtdichte afsluiting tussen de twee buizen ontstaat. 

 

Tyleen koppeling 

Een tyleen koppeling voor waterleiding lijkt op een knelkoppeling, maar is speciaal ontworpen om twee niet-stijve buizen met elkaar te verbinden, zoals rubberen slangen of PVC-buizen. In plaats van de buis samen te drukken, zoals bij compressiefittingen, creëren Tyleen koppelingen een luchtdichte afsluiting door beide buizen met metalen klemmen vast te klemmen. Dit type koppeling is ideaal voor toepassingen waarbij je flexibiliteit in je verbindingen nodig hebt, zoals bij het bevestigen van tuinslangen, maar ze toch luchtdicht en veilig moeten zijn. 

 

Flexibele koppelingen 

Flexibele koppelingen (ook wel flexibele verbindingen genoemd) zijn een ander type pijpkoppeling dat gebruikt kan worden om twee stukken leiding met elkaar te verbinden. In tegenstelling tot andere soorten koppelingen kunnen flexibele koppelingen trillingen, bewegingen en thermische uitzetting opvangen om de druk op je leidingen te verminderen. Waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waarbij leidingen in de loop der tijd kunnen bewegen of buigen door veranderingen in temperatuur of druk binnen het systeem. Flexibele koppelingen komen ook van pas bij het verbinden van twee secties die niet perfect op elkaar aansluiten. Zoals bij het verbinden van een sectie rechte pijp met een andere sectie met bochten of krommingen, omdat ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen zonder extra inspanning van jouw kant.https://www.wildkamp.nl