Benzine vs diesel, wat maakt de meest zuinige gezinsauto?

Kickinsite

Als je de verhalen moet geloven is de benzine altijd de beste keuze en is diesel het sap van Satan. Maar is dat wel helemaal eerlijk? En zijn veel van deze vooroordelen niet gebaseerd op verouderde opvattingen? Wanneer je een willekeurige autodealer in Etten-Leur binnenloopt krijg je waarschijnlijk te horen dat je alleen voor een diesel moet kiezen wanneer je veel kilometers maakt. Maar waarom eigenlijk. De informatie van de automakelaar bij autodealer MV Motive in Etten-Leur is er eens goed voor gaan zitten om jouw de informatie te geven die je nodig hebt om een goede keuze te maken voor de zuinige gezinsauto die bij je situatie en je wensen past.

Vraag 1: waarom is een liter diesel goedkoper dan een liter benzine?

Een liter diesel is in Nederland toch gauw 30 cent per liter goedkoper dan een liter benzine. Waarom eigenlijk? Dat heeft vooral te maken met de Nederlandse belastingregels. Voor een dieselauto betaal je namelijk meer wegenbelasting. Een uitgebreider antwoord is dat diesel voor minder co2 maar meer fijnstof uitstoot zorgt. Dat laatste kan enigszins voorkomen worden met goede filters. De echte reden voor de lagere prijs is dat je voor een liter diesel minder accijns betaalt. Toevallig is dat ongeveer 30 cent per liter. En waarom betaal je voor diesel minder accijns? Omdat vrijwel alle vrachtwagens en andere grote voertuigen op diesel rijden. Als de accijns gelijk getrokken worden dan wordt het onbetaalbaar om vrachtwagens op de weg te houden.

 Vraag 2: waarom is een diesel goedkoper bij meer kilometers?

Een diesel rijdt een stukje zuiniger dan een benzine uitvoering. Bij een vergelijkbaar model scheelt het ongeveer 3 kilometer per liter brandstof. Maar de wegenbelasting op een diesel uitvoering is voor een gemiddelde gezinsauto ongeveer twee keer hoger. Ook is de APK wat duurder voor een dieseluitvoering omdat er een verplichte roetmeting uitgevoerd wordt. Een diesel wordt dan ook pas een zuinige gezinsauto wanneer je er meer dan 30.000 kilometer per jaar meer rijdt.

Vraag 3: wat vind je nog meer belangrijk?

Wil je alleen een zuinige gezinsauto of vind je zaken als prestatie, rijplezier of trekkracht ook belangrijk? Dat bepaalt mede met wat voor auto je gelukkig gaat zijn.

Bespreek je wensen anders eens met de automakelaar van autodealer MV Motive in Etten-Leur. Je betaalt er niets voor en je krijgt een stuk duidelijker in beeld wat je nu eigenlijk wilt. Daarbij bepaal je nog altijd zelf of je gebruikmaakt van de diensten van de automakelaar.