Kickinsite
Image default
Dienstverlening

Hoe kun je veilig een steiger gebruiken?

Bij het gebruik van steigers moet je heel veilig mee omgaan. Het gebruiken van steigers is erg gevaarlijk en moet alleen gedaan worden door vakmensen die ervaring hebben en die over de nodige certificaten beschikken. Als een steiger niet op de juiste manier wordt opgebouwd dan kan de steiger instorten. Een steiger is vaak meters hoog , en als je van deze hoogte valt is dat erg gevaarlijk en levensbedreigend. Ook kunnen er delen van de steiger vallen op mensen die beneden lopen of aan het werk zijn. BIj het werken met steigers zitten regels aan verbonden. De regels die eraan zijn gebonden staan in de Arbowet. Er zijn verschillende soorten steigers, waaraan verschillende soorten regels aan gekoppeld zijn. Maar er zijn ook regels die gelden voor elke steiger.

Hoe moet je een steiger betreden?

Het betreden van een steiger wordt vaak verkeerd gedaan en dat is niet volgens de regels. De regel is dat je de steiger moet betreden via de binnenzijde door de platformen met een luik. Een steiger mag ook maximaal gebruikt worden tot een windsnelheid van 12,7 m/s. dat is ongeveer windkracht 6 BFT. Hierbij moet je wel rekening houden met rukwinden en windvlagen. Het is dus belangrijk om op tijd maatregelen te treffen. 

Algemene regels die gelden bij steigers

Er zijn een aantal algemene regels die gelden voor alle steigers.

  1. De veiligheid van de constructie van een steiger moet regelmatig in handen worden genomen door een deskundige die er veel verstand van heeft. Dit moet ook gebeuren voordat de steiger wordt geïnstalleerd, zodat je weet dan je veilig aan het werk kunt gaan. Na elke gebeurtenis dat de steiger mogelijk onveilig heeft gemaakt moet de steiger ook nagekeken worden.

  2. Een steiger mag niet overbelast raken. Het gewicht moet gelijkmatig worden verdeeld over de steiger, zo voorkom je mogelijke risico’s zoals instortingsgevaar.