Kickinsite
Image default
Zorg

Voorbereiden op de tandarts: 5 tips

Kinderen, maar ook volwassenen vinden het vaak spannend omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren of gewoon bang zijn voor de uitkomst. Zo’n grote lamp en een vreemde die in hun mond kijkt, kan best intimiderend zijn. Het is echter belangrijk om te wennen aan tandartsbezoeken. Maar hoe bereid je je nu voor op een bezoek bij de tandarts?

Handhaaf een goede mondhygiëne

Goede mondhygiëne is gewoon goed voor je algehele gezondheid en maakt je tandartsbezoeken aangenamer. Zorg ervoor dat je regelmatig je tanden poetst, flos en gebruik mondwater om je mond schoon en gezond te houden. Zo kun je problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je tandarts geen grote zorgen heeft tijdens je bezoek.

Ken de symptomen

Let goed op de symptomen van tandproblemen en neem ze serieus. Kiespijn, gevoeligheid voor warme of koude dranken, bloedend tandvlees, en andere ongemakken in je mond kunnen tekenen zijn van serieuze problemen die de aandacht van een tandarts nodig hebben. Door deze klachten op tijd te herkennen en te melden, kan je tandarts je effectiever helpen en de juiste behandeling starten. Zo hoef je niet al te lang op de tandarts stoel te liggen.

Verstrek relevante informatie aan je tandarts

Vertel je tandarts alles over je medische geschiedenis, eerdere tandbehandelingen, en de medicijnen die je gebruikt. Zo kan de tandarts een goede diagnose stellen en je de beste zorg bieden. Als je onlangs van tandarts bent gewisseld, zorg dan dat je nieuwe tandarts je medische gegevens heeft om zich goed voor te bereiden op je afspraak.

Kom op tijd en ontspan

Kom een beetje vroeger aan bij je tandartsafspraak zodat je de tijd hebt om rustig alle formulieren in te vullen en vragen te stellen aan het personeel. Door op tijd te zijn, vermijd je stress en haast en begin je ontspannen aan je afspraak. Probeer ook even te ontspannen en jezelf gerust te stellen voordat je de praktijk binnenstapt.

Bereid je voor op je afspraak

Poets en flos je tanden goed voor je naar de tandarts gaat, maar doe dit niet te fanatiek. Eet ook niet vlak voor je afspraak om ongemak te voorkomen. Maak eventueel een lijstje met vragen of zorgen die je hebt, zodat je die kunt bespreken met je tandarts tijdens je afspraak.