Kickinsite
Image default
Recreation / Motorcycles

Kan een dagwaarde verschillen per aankoper?

 

Als je je motorfiets wilt verkopen, is het zinvol om van tevoren te weten te komen wat de realistische dagwaarde is. Het is belangrijk dat je van tevoren precies weet wat je gebruikte motorfiets waard is, zodat je deze niet onder de marktwaarde verkoopt aan dealers. In dit artikel kom je erachter hoe dit precies werkt.

Voor een dealer die een motorfiets moet kopen, is de realistische dagwaarde het belangrijkst. Ook relevant zijn de kosten voor het ophalen van de motor en het verwerken van de rest van het proces. Voor de evaluatie van de motorfietsen vertrouwt een dealer op zijn ervaring met de aankopen en de bijbehorende voertuigevaluaties uit het verleden. Als particuliere verkoper heb je nauwelijks invloed op deze prognose om de waarde van je motorfiets te verhogen. Je kunt er echter wel voor zorgen dat de motorfiets in de best mogelijke conditie is. Dit begint met het herstellen van kleine defecten, gaat verder met het creëren van zinvolle advertenties met duidelijke foto’s en eindigt met de selectie van de ideale koper. Als de dealer niet ver hoeft te rijden, of als je de motor langsbrengt, heeft dit een positief effect op het aanbod.

Dagwaarde ANWB: verkoopprijs van de motor bepalen

Als je je motorfiets wilt verkopen, is het waarschijnlijk interessant voor je om de beste doorverkoopwaarde, restwaarde of actuele dagwaarde te bepalen. De restwaarde of de huidige waarde is echter alleen relevant als het een beschadigde motorfiets of een ongevalsmotorfiets betreft.

Wederverkoopwaarde, restwaarde en actuele waarde

De actuele doorverkoopwaarde wordt door de betreffende dealers bepaald op basis van onder andere de actuele vraag naar je model. Als het model dat je wilt verkopen al in grote aantallen wordt aangeboden of niet past in het gevraagde assortiment, krijg je een lagere aankoopprijs aangeboden. Als je je vooraf hebt geïnformeerd, denk er dan goed over na of je van dit aanbod gebruik wilt maken of dat je het elders voor een betere prijs wilt verkopen.

De restwaarde is de resterende waarde van een beschadigde motorfiets. Deze waarde wordt berekend op basis van de nog werkende onderdelen en het nog onbeschadigde of te repareren materiaal.

Om een goede prijs te krijgen moet je rekening houden met het seizoen waarin je je motor te koop aanbiedt. Als je je fiets in de winter probeert te verkopen, kun je er zeker van zijn dat de aangeboden prijs veel lager zal zijn dan in het voorjaar, net voordat het seizoen weer begint. Het is het beste om het te verkopen zodra het weer beter wordt, de dagen langer worden en de zon weer schijnt, want dan neemt de vraag toe en zijn veel motorrijders op zoek naar nieuwe koopjes.

Laat je motorfiets beoordelen door een dealer

Als je je gebruikte motorfiets liever bij een motordealer verkoopt omdat je je er veiliger bij voelt, is de taxatie eenvoudig vast te stellen. Het enige wat je hoeft te doen is naar verschillende dealers te gaan en erachter te komen wat zij je voor je fiets zouden betalen. Dealers zijn natuurlijk geïnteresseerd om meer te weten te komen over de

Laat je motorfiets beoordelen door een dealer

Als je je gebruikte motorfiets liever bij een motordealer verkoopt omdat je zich er veiliger bij voelt, is de taxatie eenvoudig vast te stellen. Het enige wat je hoeft te doen is naar verschillende dealers te gaan en erachter te komen wat zij je voor je fiets zouden betalen. Dealers zijn uiteraard geïnteresseerd in het maken van winst op de motorfietsen zelf. Daarom kunt je ervan uitgaan dat zij je een lagere prijs zullen bieden dan wanneer je het aan een particulier zou verkopen. Een groot voordeel is dat je zich nergens zorgen over hoeft te maken als je een motorfiets bij een dealer koopt, omdat de dealer de nodige stappen voor de transactie verzorgt.

Bereken de waarde van de motorfiets online met dagwaarde ANWB

De snelste en eenvoudigste manier om de doorverkoopwaarde te bepalen is meestal online. Als je dit van tevoren doet, heb je een goede aanwijzing of je wilt verkopen bij een retailer. Zo weet je of de dealer je een redelijke prijs biedt of niet.

Op het internet vindt je tal van mogelijkheden om een online voertuigbeoordeling te laten uitvoeren. Het enige wat je hoeft te doen is het desbetreffende formulier stap voor stap in te vullen en je wordt dan een relatief nauwkeurige doorverkoopwaarde of restwaarde in rekening gebracht. De basisgegevens zoals merk, model, eerste registratie, kilometerstand, toestand van het voertuig enz. zijn meestal doorslaggevend. Het bekendste platform hiervoor is ANWB dagwaarde bepaler.